Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Criza!!!

Posted by Confucius pe 3 decembrie 2008


Iată ce zice în Capital: http://www.capital.ro/articol/update-romania-sfideaza-criza-crestere-economica-de-9-1-in-trim-iii-114673.html.

Reclame

2 răspunsuri to “Criza!!!”

 1. Confucius,

  ai susţine un proiect de lege prin care foştii preşedinţi de stat să capete, automat, calitatea de Senator de Drept?

  Mă refer, aici, la Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, când îşi va încheia mandatul de preşedinte.

 2. Confucius said

  In principiu da, insa doar ca parte a unei restructurari mult mai ample a legislativului. Una din multele probleme este aceea ca avem 2 parlamente care se cheama diferit dar se aleg la fel si fac acelasi lucru. Parerea mea de inginer e ca apele trebuie separate:
  Cmarea Deputatilor: sa fie reprezentantul puterii natiunii prin deputati alesi pe criterii teritoriale (circumscriptii, colegii, cum le-o spune, dar de un fel), alesi print vot direct, uninominal in 2 tururi dintre candidati rezidenti in colegiu/circumscriptia pentru care candideaza. Camera deputatiolor ar fi forul de dezbatere si adoptare a legilor, de cenzurare a institutiilor statului (inclusiv guvern, presedintie), ar avea initiativa legislativa pentru legile ordinare.

  Senat: reprezentant al „intelepciunii” si intereselor ne-teritoriale. Aici si-ar avea locul fostii presedinti, minoritati nationale, culte, chiar si patronate, sindicate, armata (ex. fosti sefi ai Statului Major Genreal), presedintele Academiei, etc. etc. Senatorii nu trebuie neaparat alesi prin vot popular ci prin diverse metode (senatori de drept) sau alesi de diverse institutii. Ideea ar fi ca Senatul sa fie o sectiune transversala a ce are mai bun societatea romaneasca. I-as acorda rolul de initiativa legislativa pentru legi organice si amendamente constitutionale, de supervizare a unor institutii supuse controlului parlamentar, si dreptul de veto pentru legile adoptate in Camera Deputatilor.

  E asa la repezeala si poate ca e o tampenie ce am spus mai sus. Doar ca mie mi se pare mai putin tampit decat ceea ce exista acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: