Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Neticheta sociala

Posted by Confucius pe 30 ianuarie 2008


Am primit o leapsa de la Ion Iliescu despre civilitatea in blogosfera. Recunosc ca lipsa acestei civilitati m-a facut sa ezit inainte de a incepe mica aventura personala a scrierii pe un blog din spatiul public. Articolul de la care a plecat domnia sa e un avertisment de comportament in perioada electorala in spatiul virtual. Eu nu as limita aplicabilitatea la campania electorala. Cred ca bunul simt e la el acasa pe blog la fel ca in viata reala. Pentru ca in fond regulile citate de dl Iliescu nu sunt altceva decat reguli de bun-simt si buna-cuviinta. Dar in afara de moderarea comentariilor pe blogul propriu, regulile raman doar cuvinte scrise.

Sau e aici ceva mai mult de atat?

Libertatea de exprimare neingradita pe net este una dintre atractiile acestui mediu. Cu adevarat fiecare e liber sa se exprime cum poate si cum vrea. Ne putem imagina blogosfera ca pe o imensa piata publica in care fiecare se urca pe scaunelul sau si vorbeste. Trecatorii ocazionali sau ceilalti oratori se plimba si uneori se opresc sa asculte. Cateodata intra in vorba cu persoana de pe scaunel.

Oamenii se opresc fiecare din motivul lui: unii pentru ca le place ce se spune, altii pentru ca e pitoresc vorbitorul, altii pentru ca vorbitorul da un spectacol interesant, pe unii ii intereseaza subiectul, altii vad o persoana publica, unora le place cum se discuta, altora le place ca se injura si poate iese cu vreo incaierare, multi se opresc din curiozitate, cate unii chiar din plictiseala.

Ceea ce e cu adevarat interesant este ca in timp, firesc, oamenii din piata incep sa se grupeze. Unii in jurul unui orator de succes, cei mai multi insa se aduna in grupuri informale, pentru ca simt ca ii apropie diverse preocupari sau preferinte comune. Asa apar comunitatile virtuale in care nu mai conteaza distante sau ranguri.  Oamenii se frecventeaza unul pe altul in spatiul virtual. E un fel de democratie utopica (adica fara loc!). Ca si in viata oamenii (bloggerii) apartin mai multor comunitati, adesea in mod dinamic. Astfel  avatarul lor virtual -adica blogul apartine adesea mai multor comunitati. De cele mai multe ori nu ne dam seama ca aceste comunitati exista sau ca le apartinem.

Comunitatile virtuale au dinamica lor, asemenea dinamicii oricarui grup de oameni care se asociaza liber. Aici se include si aparitia unui stil propriu de exprimare si a unor reguli nescrise de comportament. Niciodata nu vor fi toti bloggerii la fel: in spatele fiecarui nick (pseudonim) se ascunde o persoana reala cu educatia si preferintele proprii. Astfel inevitbil blogosfera reflecta lumea reala, cu bunele si relele ei, doar cu mai putine ingradiri. Exista comunitati de manelisti, exista comunitati de galerii de ultras, la fel cum exista comunitati de chimie moleculara, nanotehnologii, literatura sau arte plastice. In engleza a aparut de mai multi ani termenul de Netiquette (adica eticheta – in sens de reguli de comportament – pe net). In comunitatile virtuale acesteia i se adauga reguli de interactiune sociala. Afinitatile din comunitati inseamna afinitati si in preferinte dar si in respingeri.

Iar respingerea unei comunitati – fie ea virtuala informala si inconsienta – e mult mai dura decat regulile scrise.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: