Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Lehamitea de „-ism”

Posted by Confucius pe 28 ianuarie 2008


In pregatirea campaniilor electorale din 2008 au inceput mai multe demersuri de limpeziri ideologice prin partide, in speranta ca purificarile vor aduce voturile pierdute. Teoria e ca electoratul e dezorientat ca urmare a impuritatilor si neclaritatii ideologice.

Ca elector marunt mi se pare ca e exact pe dos: prea multa puritate ideologica conduce azi la retinere din partea omului de rand. Doar se inlocuieste galceava dintre bande pe sursele de bani cu dezbaterea intre teoreticieni pe constuctii ideologice. In viata mea de zi cu zi nu ma bucura nici una, nici alta. Ba chiar din contra.

Memoria colectiva a natiunilor a pastrat amintirile dureroase ale perioadelor in care au fost subiectele experimentelor de inginerie sociala si politica gen nazism, comunism, fascism, socialism, liberalism, neoconservatorism sau alte -isme. Astfel omul mediu de pe strada, indiferent daca il cheama Ion, Jean, John, Johann, Giovanni, Ivan, Ian sau Janos, a capatat o retinere sanatoasa in a mai inghiti pe nemestecate variile teorii care promit solutia-minune a problemelor sale. Natiunile au aflat incet-incet ca Mos Craciun nu exista.

Teoriile ideologice sunt bune in masura in care prin modelele lor simplificate ne ajuta sa intelegem mecanisme si interactiuni. Pana acum insa viata a demonstrat ca aceasta intelegere e pur calitativa. De indata ce au fost aplicate a fost nevoie sa fie folosita si latura lor cantitativa, care a esuat lamentabil oriunde au fost aplicate ideologiile in forma lor pura si dura. Exemplele sunt la alegere: Rusia comunista, Lagarul socialist, Germania nazista, Italia fascista, China comunista, America neoconservatoare, etc., etc., etc.

Logic e firesc sa fie asa: societatile umane sunt extraordinar de complexe iar aplicarea modelelor simplificatoare seamana cu tentativele de previziune meteo doar pe baza masuratorilor de temperatura, presiune si umiditate a aerului.

Tot viata a demonstrat ca cele mai de succes natiuni s-au dezvoltat folosind fie modele ideologice slabe, fie succesiuni corectoare de ideologii. Este si motivul pentru care democratiile parlamentare au avut succes: pentru ca prin au prin constructia lor mecanisme de schimbare a ideologiilor statului (prin schimbarea partidelor de guvernamant) sau diluarea lor (prin formarea de coalitii conjuncturale, fie la putere fie in opozitie).

Astfel tentativele de purificare ideologica a diverselor partide intr-o democratie sunt exercitii fara urmari semnificative. Par mai curand fie naivitati (si atunci de ce ar fi bine sa dai puterea unor naivi?), fie parshivenii (arme in lupta pentru dominatie in partid a diverselor factiuni). E suficienta distilarea ideologiilor intr-o lista scurta de principii proprii, iar apoi acestea sa fie aplicate folosind mijlocirea ratiunii si a bunului simt. Lista de principii reprezinta identitatea diferentiatoare a partidului cu pricina.

Politicienii ar trebui sa se caute prin buzunare de putina inteligenta emotionala si sa priceapa mesajele electoratului care spune in diverse feluri ca nu mai crede in -isme. Lehamitea e generala.
Altfel se vor indrepta catre campanii electorale care seamana cu intalnirile intre galeriile de fotbal: interesante doar atunci cand se incaiera. Pana si Basescu a inceput sa se prinda ca nici incaierarea nu mai aduce lumea la vot.

Cred ca singura cale e ca partidele si politicienii sa revina cu picioarele pe pamant. Fiti realisti.

Reclame

2 răspunsuri to “Lehamitea de „-ism””

 1. moromete said

  Eu as argumenta ca politicienii nostri sunt prea realisti, care va sa zica ei nu au deloc o impamantenire ideologica, in marea lor majoritate…

 2. Confucius said

  Majoritatea politicienilor romani, ca persoane particulare, sunt intr-adevar realisti si „orientati”. La asta ma refeream cand spuneam ca aducerea de argumente ideologice de catre ei e ceva demagogic.

  Partidele insa pretind ca ar avea o ideologie. Periodic, atunci cand se reaprind luptele intestine pentru putere in partid, apar voci si grupuri care militeaza pentru clarificare ideologica (desigur ca aia puri sunt chiar cei care ridica problema…). Uneori eforturile astea sunt sincere.

  Am incercat sa atrag atentia ca pentru electorat nu exista valoare in puritatea ideologica. Mesajul e pentru toti cei care sincer sau nesincer incearca sa acrediteze ideea ca e bine ca partidele sa fie pure ideologic.

  Despre politicieni intr-o postare viitoare…Stay tuned…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: