Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Intrebare deschisa – Seful Statului?

Posted by Confucius pe 23 ianuarie 2008


Revin cu o intrebare adresata tuturor vizitatorilor: Este in Romania – legal- presedintele republicii sef al statului– la propriu?

Prin sef al statului inteleg o persoana careia i se subordoneaza toate institutiile statului.

Cu alte cuvinte in acceptiunea comuna seful statului ar fi cel care conduce (coordoneaza) institutiile statului de la parlament, la guvern, pana la justitie, politie, armata, primarii, etc. Adica e autoritatea suprema.

Intrebarea mi-a provocat-o L.Avramescu, care intr-o emisiune de televiziune insista ca Basescu, seful lui, e la propriu seful statului. Asta mi-a reamintit de contrele dintre Nastase si Iliescu de acum cativa ani.

In intelegerea mea de profan, presedintele ar fi trebuit sa fie dupa Constitutie mediatorul statului si reprezentantul ceremonial al sau. Dar eu nu sunt specialist in drept ori politica.

Asa ca va intreb pe voi. Astept raspunsurile voastre ale tuturor.

Reclame

3 răspunsuri to “Intrebare deschisa – Seful Statului?”

 1. moromete said

  Depinde ce intelegi prin sef al statului? Daca te referi la sfera de putere pe care o are nu prea e, daca te referi la legitimitate cam e (vot popular majoritar), daca te referi la reprezentare cam e… Intrebarea e interesanta, dar are nevoie de tare multe nunatari ca sa produca niste raspunsuri interesante.

 2. Confucius said

  Sa incerc sa clarific. Prin sef inteleg o persoana careia i se subordoneaza chestia asupra careia e sef.
  Prin sef al statului inteleg o persoana careia i se subordoneaza toate institutiile statului, de la parlament, la guvern, pana la justitie, politie, armata, primarii, etc. Adica autoritatea suprema.

  Acesta e si sensul generic folosit chiar in discursul public. Spune-mi daca explicatia e clara, ca sa o pot adauga postarii. Multumesc.

 3. moromete said

  Dupa definitia asta Basescu nu e sef al statului. Pentru ca alde Parlament, Executiv, Justitie, blah blah nu sunt sub conducerea lui directa. Un sef al statului dupa definitia ta nu prea poate exista intr-o democratie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: