Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Tăt pi loc, pi loc, pi loc

Posted by Confucius pe 21 decembrie 2007


În febra pregătirilor de Crăciun şi sub presiunea evenimentelor epocale gen accidentul lui Orban, au trecut pe neobservate ştirile de la Chişinău. E vorba de luările de poziţie şi de acţiunile duşmănoase în crescendo ale autorităţilor moldovene la adresa României. E greu să califici altfel decât duşmănoasă seria de evenimente care cuprinde tam-tam-ul de la consulat, refuzul deschiderii celorlalte consulate, interzicerea intrării în R. Moldova pentru delegaţii oficiale din România, expulzarea a doi membri ai misiunii diplomatice, declaraţiile şi ameninţările lui Voronin, ş.a.m.d..

Reacţiile oficiale româneşti au fost timide/timorate, un fel de batistă pe ţambal, la fel cum au fost în toţi aceşti ani. Să ne amintim că pe vremea când România aspira să fie primită în NATO şi Uniunea Europeană se sugera că ar fi bine să nu existe nici un fel de dispute sau inamiciţii cu vecinii, pentru că asta nu se cade la aspiranţii ca noi. Atunci fraţii de peste Prut nu au avut prea multe scrupule în a specula această poziţie făcând un blând şantaj în urma căruia Moldova a primit asistenţă economică suficient de consistentă din partea României ca – de exemplu – să evite intrarea în colaps ca urmare a sistării furnizării de energie electrică din Rusia şi Ucraina.

Afectiv ne simţim aproape de locuitorii din Basarabia, rezonăm cu nevoile şi problemele lor, dacă putem suntem bucuroşi să îi ajutăm cu ce avem. Însă dacă e să judecăm raţional, ajungem la concluzia că România nu are nevoie de Republica Moldova. Tot ce ne interesează este linişte la frontiera comună.

Republica Moldova e o ţară săracă, fără resurse, fără industrie semnificativă şi cu o agricultură din care se remarcă viticultura şi cultivarea tutunului. Are mari probleme sociale şi economice, implantările masive de ruşi au creat o coloană a cincea rusă puternică, criminalitate organizată asemănătoare cu aceea a tuturor statelor ex-sovietice. Teritorial e o construcţie meşteşugită la Moscova lui Stalin deoarece cuprinde o doar parte din Basarabia istorică plus o bucată de dincolo de Nistru. O serie de conflicte inter-etnice mocnesc, Transnistria e o problemă fără răspuns. Atunci cine de cine are nevoie? Cred că ei au nevoie de noi.

Mi se pare aberant că noi ne oferim voluntar să susţinem cauza Republicii Moldova în Europa, că ne zbatem să găsim modalităţi de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi multe astfel de acţiuni, în condiţiile în care ei nu ne cer asta. Dacă doresc sprijinul României, trebuie ca ei să ne solicite ajutorul. Iar noi îl vom acorda în condiţiile care ne convin. De data asta Moldova trebuie să se comporte civilizat, să îşi înţeleagă corect locul şi rolul ca ţară. Vrea spre Europa, foarte bine. Trebuie să îndeplinească o serie de criterii şi să răspundă unei serii de cerinţe. La fel ca toată lumea. La fel ca România. Vrea spre Rusia, la fel de bine. E viaţa lor, pot face ce vor cu ea.

România ar trebui să nu mai permită să fie tratată ca o cârpă de şters pe jos la îndemâna jocurilor politicianiste de la Chişinău. Pentru că acesta e motivul real acţiunilor lor la adresa României. Avem interese şi obiective majore, pe care trebuie să le urmărim, iar eforturile de politică externă ar trebui concentrate în aceste direcţii. Iar aceste direcţii nu trec pe la Chişinău.

De la o vreme avem alt statut internaţional. E momentul să ne ridicăm şi statura cu decenţă şi demnitate. Apoi să mergem mai departe înainte. Ar fi ciudat să rămânem pe loc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: