Perspective

Loc pentru discutii Cu Minte.

Buba de la PSD

Posted by Confucius pe 11 decembrie 2007


Să încep prin a clarifica faptul că nu sunt nici membru, nici simpatizant al vreunui partid sau altă creatură politică. Prin urmare greşelile de apreciere le fac nu din partizanat ci din neştiinţă.

M-am întrebat cum se face că PSD-ul, mai ieri numero uno, pare să-şi fi pierdut şi forţa internă şi capacitatea de atracţie electorală. Cred că tot ce se vehiculează despre asta se opreşte la nivel se simptom. Dacă ai gripă şi te doare capul, antinevralgicul ajută, dar nu vindecă.

Da, Geoană e nepotrivit. Da Năstase şi Iliescu au fost debarcaţi meseriaş. Da, PSD-ul a gestionat cel mai eficient un sistem de corupţie. Da baronii locali au generat abuzuri pe toate căile. Da, guvernarea Năstase a fost eficientă. Cu siguranţă, dacă PSD-ul vrea să revină trebuie să facă ceva. Altceva decît să se încaiere în familie pe muzica de la Cotroceni.

Cred că problema reală este chiar natura PSD-ului. Realitatea e că avem aici de-a face cu partidul lefegiilor la stat (funcţionari din administraţia centrală şi locală, profesori, medici, salariaţi din economia de stat). Vă rog să nu priviţi termenul de lefegiu la stat ca fiind peiorativ. Departe de mine intenţia asta. Dacă aveţi vreun termen mai bun, îl schimb.

La inceputul anilor 90, asta insemna de fapt infrastructura statului socialist, cu bunele si relele sale. Nu e vorba aici de nu-ştiu-ce cripto-comunism sau alte chestiuni ideologice. Ci de simplul fapt al apartenenţei la o birocraţie (în sens bun). O birocraţie e organizată, face lucrurile să se mişte, cunoaşte sistemul. Principalul ei duşman este improvizaţia, neaşteptatul, surpriza, pentru că nu e programată să reacţioneze la asta. Singura cale de reacţie e modificarea mecanismelor existente sau crearea altora noi.

Astfel PSD-ul în esenţa lui este incapabil ca organizaţie să răspundă adecvat unui Băsescu sau altui oponent de gherilă.

În plus, electoratul înţelege legătura între lefegiul la stat şi PSD. Lefegiul la stat este identificat cu mica corupţie, aia care mănâncă ficaţii (şpaga la primărie, la doctor, la şcoală, la poliţist), sau care măcâncă banii direct (salariaţii sindicalizaţi si virulenţi din sectorul de stat, care primesc de la buget grămezi de bani care acoperă găuri negre, linişte socială sau firme căpuşă).

Atîta timp cît majoritatea electoratului însemna masa lefegiilor la stat şi familiile lor, a fost în regulă. Nu ne place prea tare, dar de acolo punem pâine pe masă…

Situaţia s-a schimbat însă profund. Numeric au devenit o minoritate, iar ceilalţi percep statul ca jucător necinstit, care nu îşi îndeplineşte obligaţiile sale din contractul social în virtutea căruia există. Sigur oamenii nu o gîndesc formulat aşa, însă despre asta e vorba.

Şi aşa s-a făcut că electoratul potenţial de stînga într-o economie capitalistă nu are exponent politic. PSD-ul nu e convingător pentru că discursul este vizibil ipocrit, mai ales din faptul că nu întelege preocupările şi dorinţele noului electorat de stînga. Geoană sună fals şi gol de conţinut, Iliescu, Năstase, Cozmâncă sunt suspectaţi de dorinţa de revanşă şi de revenire la vechiul PSD.

Reclame

3 răspunsuri to “Buba de la PSD”

 1. adi said

  scurt dar foarte foarte corect pe aceasta felie

 2. pareristu' said

  impartiala si obiectiva radiografia ta. La PSD marea problema , pe care o vad eu , este aceea ca ei si-au ales gresit adversarul pentru actuala situatie politica. Cei care conduc PSD=ul, daca vor sa schimbe perceptia pe care o are cel care plateste impozite la stat despre ei, nu mai este suficienta promisiunea , realizarea si permanentizarea unei legaturi ombilicale de asitenta sociala. In numele unei linisti sociale aparente PSD-ul nu poate veni cu o oferta politica care sa nu includa si masuri de dreapta. Aici e marele paradox: Psd-ul trebuie sa ia masuri si de dreapta, iar partidele de dreapta trebuie sa ia si masuri de stanga.

 3. Confucius said

  @Pareristu’

  E buna si sarea, e bun si zaharul, e buna si zeama de lamaie. Dar ca sa faci o mancare buna trebuie sa pui cate putin si sa le amesteci unele cu altele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: